School: Ring, Dalahasey (roll number 9111)

Ring Commons, Co. Dublin
M. Ní Reachtaire

1. (continued from previous page)
    am seo m.sh. "Baile Mhic Diarmuda", "Baile an Fhaoithigh", "Baile Bhreathnaigh" - "Baile Risteárd" srl.
    "Béal na Gaoithe": fuair mé an sgéal ó mnaoí atá 'na chomhnuidhe 'san áit seo. Bhí sí ag míniú dom cionnus mar fuair an áit seo an t-ainm "Balgee". Deirtear gur tháinig "Rí Mór Láidir" ón mBeilge uair amhain agus tháinig sé (seo) go B'lá Cliath agus gur thaithnig an "Tír" chomh maith leis go ndeacha trí an tír - le na radharcanna álline d'fheiceál. Agus, fé dheire, strois sé an áit iargúlta seo agus gur thuit sé in grádh leis. Deirtear gur chómhnuigh sé annseo ar feadh i bhfad agus gur ainmnigh na daoine an áit in-a dhaidh nuair chuaidh sé ar ais go dtí a thír féin. Anois creidtear gurbh é "Balg" an t-ainm ar an Rígh seo agus ó's sin amach gur tugadh "Balg-ee" ar an áit.
    Ach s'é mo thuairim gurabh é seo an bhrígh cheart - nó sin mar a fuair sé a ainm "Béal na Gaoithe" de réir mo thuairim. Ins gach baile beagnach na céadta bliadhain ó shoin nuair nach raibh mar coracha taistil acht capaill agus "an Stage Coach" bhíodh teach fé leith - agus
    M. Ní Reachtaire
    Príomhoide