School: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (roll number 4136)

Coolnahorna, Co. Waterford
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

1. An Cuigeann.
    Tá chuinneóg againn sá bhaile. Tá sé dhá troigh ó thaobh go taobh agus tá sé trí troighthe in a bharr. Sean-chuinneóg iseadh í. Tá sí againn lé fiche blían. Deineann mo mháthair an t-im trí úaire ins an seactmhain ar feadh an Samraidh. Ní deineann sí é acht aon uair amáin an feadh an geimridh. Deantar an "cuigeann" i leáth uair.
    "Na cliatán"-- seo iadh na trí piosaí adhmadh atá i lár na cuinneóige. Tá dhá laimh ar an gcuinneóg. -lámh ar gach thaobh dí agus castár na lámha timceall i bh'fháinne. Tá poll beag de gloine i lár na cuinneoga agus a bíonn an gloine glán bíonn fhíos ag mo mháthair go mbhionn an cuigheann déanta.
    Tógann sí an bláthach amach as an gcuinneóg annsán déantar arán so-blasthá leis an mblátaigh agus olthár é, freisn. Tógann mo mháthair suas clár na cuinneóga agus tógann sí an im amach. Nigheann sí an t-im trí uaire i fíor-uisge agus annsan.
    Dhéir na sean daoine má thagadh stróinséar isteach i tigh an bainne lé
    Eibhlín Ní Cuilleanáin