School: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (roll number 4136)

Coolnahorna, Co. Waterford
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

1. Biad na Sean Aimsiré.
    San gceanntair seo fadó ní iteadh na daoine act dhá bheile sa lo an breacfast agus an suipéar. Ar maidin timcheall a deich aclog agus um tráthnóna a d'itidís iad. Ba gnáthach le daoine na h-áite seo obair a dhéanamh roimis an gcéad béile ar maidin. Bhíodh na fír amuig fán gort ar a trí a clóg ar maidin, in a suidhe ar na hiomairíbh ag fanamhaint le solas an lae cun na prataí do bhaint.
    "Puiseach" agus bainne a bhíodh aca le nithe cun a mbreacfasta. Deinidís an puiseach le mín coirce no le min buidhe. Prataí, salann agus bainne géar abhíodh aca i gcóir suipéir. Ní ithidís feoil go minic act ar Lá Nodhlag. Feoil guirt a bhíodh aca. Ithidís alán éisc már bhíodh bradán agus brich go flúirseach san Clódaigh--gabhann an Clódaigh inaice Rós.
    Eórna coirce agus cruithneacht -- seo iad na harbhair a chuireadh san ceanntair seo fadó. Sa bhaile a dheineadh an coirce agus an cruithneacht do mheilt. Is le bróin a dheineadh é.
    Cuireadh cuid den eórna tridh ar plúr nuair bhidís ag dhéanamh aráin "Arán Eórnan" a tugadh ar an t-arán sín. Cuiridís an t-arán dhá bhácáil ar an ngreidiol os cionn an ngriosaigh agus bhíodh an t-arán sín "Arán an Greidile" go
    Eibhlín Ní Cuilleanáin
    Ross, Co. Waterford