School: An Chill, Dúngarbhán (roll number 630 or 16748)

Kill, Co. Waterford
Tomás Breathnach

1. Deirtear go bfuil mac rí an Spáinne curtha a i reilg na Cille.
    Tamall ó shoin bí crainn mhóra ag fás ar an dtaobh thuaidh de'n séipéal . Dheich mbliadhna ó shoin gearrach iAd, agus fuarthas uaigh agus cnámha duine fé préamha crainn feagha Bí an crann féin céad go leith bliadain d'aois, agus is deallrathach gur adlachadh an corp ann déadta bliadain roimhe sin. Ní raibh aoinne eile curtha in aice leis agus sin comharta gur coigcroideach é.
    Dubhairt sean- duine a bí in a comhnaidhe sa Chill gur mac rí na Spáinne a bí ann. Níl aon búnús againn leis an scéal sin ach é seo:
    Sa mbliadhain 1588, nuair a bí Pilis ' na bannriogan ar Sasna chuir an dara Pilib i rI na Spáinne cabhlach mór chun Sasna a chuir fé chois. Níor éirig leis é sin do dheanamh , faraoir !Thainig storm mhillteach agus scaipeach na longa go léir thimcheall cósta na breataine agus ne h-Eireann. B'fheidir gur badhadh ceann acu i nAuini na mbreatan, so chomarsanacht seo, agus gur cuireach na daoine a bodhadh ann i reilg na Cille ór b'í na áit adlacta ba giorra doibh. B'feideir go raibh mac rí na Spainne in a measc súid agus gur adlacadh annso é.
    Kill, Co. Waterford
    Risteárd Breatnach