School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tooraneena, Co. Waterford
Nóra Nic Gearailt

1. Cistí Óir i bhFolach.
    Bhí ór í bhfolach fé crann mór í Buaile Mhóintin fadó. Do taidhbhrig fear ón áit mar geall ar, agus ar an áit a bhí sé í bhfolach. Bhí uaid an t-ór d'fhaghail gan fhios a bheith ag na comarsanaibh.
    Do éirig sé san oidhche agus chuaidh sé go dtí an crann cun rómhar do dheanamh . Núair a bhí sé cun tosnúghadh ag rómhair, d'airigh sé tarbh ag búirthigh agus tháinig shcamradh air agus do rith sé abhaile chomh mear agus b'fheidir leis. Bhí eágla air teacht aon oidhche eile. Acht tháinig sé sa lá agus rómhairig sé fé'n gcrann acht leach-mór do bhí ann.
    Bhí ór í bhfolach ag fear dar b'ainm Liam Crotha. Ropaire d'bheadh é. Bhí sé na' comhnuide í bpoll ar Sleibhte-an-Comaraig. Bhí a chuid óir í bfolach aige ann.
    Is ann a coimheadad sé a chapall agus a ghuna. Bhí am áirthe den mbhliadhan núair a theigheadh na Tigearnaí Talmhan ag bailiú cíos agus sreathanna ón na feirmeoírí.
    Annsan thóghfhadh sé a chapall agus a
    Eilís Ní Chadhla