School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tooraneena, Co. Waterford
Nóra Nic Gearailt

1. Tobracha Beannuighthe.
    Tá a lán Tobracha Beannuighthe i ndúithche deise, ach is baoghal go bhfuil dearmhadh déantad ag an saoghal nua de go leor desna rudaí a bhí fé ineas is fé ghradam ag an sinnsir.
    Maothail.
    Gairid do Carraig na Súire atá an áit seo. Tá tobar breag ann, agus tá dhá Naomh ag gabháil leis i Cuan agus Brógán, bíonn Pátrún mór ann ar an 15adh lá Lúgnasa.
    Deirtear dar ndóigh go bhfuil cómhacht leigis ins an uisce. Tá sgéal mar gheall air gur chuaidh sé i ndíse uair . Bhíodh feirmeoir éigin ag cur na mbó cun uisce ann, agus thiormuig sé ar fad. Bhí an sgéal mar sin ar feadh trí nó ceathramadh de bhliadhnaibh; ach bhris sé amach in áit eile agus tá sé ann riamh ó shoin.
    Cáit Breathnach.
    Lios-Liath.