School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tooraneena, Co. Waterford
Nóra Nic Gearailt

1. Oíche Lá Seáin an ceathrú lá fichead de Meitheamh. Deintear tinte móra ins gach baile agus bíonn na daoine óga ag rinnce ina dtimpeall go déanach ins an oíche agus de réir mar bíonn an lasair ón dtine ag dul i luighead bíd ag léimt thairstí.
    Domhnach Cásca an lá d'aiséirigh Chríost ó marbhaibh. Itheann gach éinne níos mó ubh ná mar is gnáth.
    Ach féach dlí na n-ubh
    Ubh fíor dhuine uasal
    Dhá ubh duine uasal
    Trí h-uibhe féile bhodach.
    It was an old custom long ago not to dig a grave on a Monday. If a person was to be buried on Monday the grave would be made on Sunday and this custom is kept up to the present day.
    Potatoes were never sown in olden times until after St. Patrick's Day and if anyone had them sown
    Languages