School: Mágh Dheilge, An Cheapach (roll number 9889)

Modelligo, Co. Waterford
Séamus Ó Banáin

1. Na Gearaltaigh.
    Bhí beirt desna Gearaltach i Maigh Dheilge fadó; gabha ba eadh duine acu agus feirmeóir ba eadh an duine eile. Bhídís ag cur ar a chéile i gcomhnuidhe feuchaint ciacha fear ba laidre. Bhí an gabha ag obair sa cheardcha 'lá, agus gaibh an fear eile an tslighe ar mhuin capaill. Stad sé leasmuigh agus tháinigh an gabha go dtí an dorais. "Tabhair amach spréid cugham a cuirfidh mé ar mo phíopa", arsan fear amuigh. Leag an gabha spréid ar an inneóin, rug sé ar shoc na h-inneóin agus shin sé anáirde cun an fir eile é. "Seo !" ar séisean. Rug an fear eile ar an inneóin as a láimh, agus d'iompuigh sé an spréid anuas ar an phíopa. Shín sé an inneóin thar n-ais cun an gabh'. "Go bhfágaidh Dia do shlainte agat !", ar seisean.
    Séamus Ó Banáin