School: Affane, Ceapach Chuinn (roll number 16272)

Affane Hunter, Co. Waterford
Bríd Bean Uí Chonaill

1. Dubhradh gur chuir Naomh Deáglán seacht dTobraca Naomhtha ar bun annso a's annsúd ó Árd Mór go Lios Mor Mochudha.
    Bhí sean-bhean i gCeapach Chuinn fad fadó Bhí aon ingnean amhain aici agus le Toil Dé do chaill an cailín radharc a súile agus bhí an creatúr bocht cómh dall le léibín leathair.
    Dubhairt a gcomharsarn le na máthair "an cailín do thabhairt go dtí an Tobar Naomhta i gCorrach-Róiste naoi n-uaire i ndiaid a céile agus bheith ann roimh breachadh an lae."
    Do dhein an bhean amhlaidh. Théigheadh sí gach maidin ann agus an cailín ar a druim. Deireadh sí úrnaighthe áirighthe - Turus na Croise agus Paidreacha nach iad
    Annsan nigheadh sí suíle an cailín i dTobhar roimh teact abhaile dóibh.
    Leanadh sí mar sin agus muinghin an domhain aici i gComhacht Naoimh Deáglán