School: Affane, Ceapach Chuinn (roll number 16272)

Affane Hunter, Co. Waterford
Bríd Bean Uí Chonaill

1. Ar an dtaoibh dheis de'n Abhainn Mhóir dhá mhíle ó Cheapach Chuinn - san áit ar tugadh Drom-Ruadh siar do rugadh Naomh Déaglán Easbog na nDeise san tSean Aimsir.
    An oidhche in ar rugadh é - dubhradh go raibh Naomh Cómáin sa Mainistir Fhear-Muighe ag guidhe amuigh fe'n aer.
    Pé-fheachaint do thug sé siar uaidh chonnaich sé dar leis liathróid teineadh ag éirighe ón dtalamh suas go dtí ard na spéire agus cailleadh imeasg na néalta í.
    Dubhairt Cólmán le'na Mhanaigh "San dúithce siar uainn tá Naomh tar éis teacht ar an saoghal seo agus do b'fior do.
    Do réir nósa na h-aimsire seo, cuireadh an leanbh ar ioliúnth le daoine darbh ainm dóibh "Dobhrán" i gCill Brí agus nach ait é an sgéal maireann daoine de'n ainm seo i gCill Brí fós.
    Dubhradh leis gur craoibhsgaoileadh Déaglan an Fíor Chreideamh sa Deíse i dtosach an 3adh Aoise roimh teacht Naomh Pádraigh go h-Éirinn.
    Brighid Ní Chonaill