School: Cúl na Sméar, Dúngarbhán (roll number 4134)

Coolnasmear Lower, Co. Waterford
Eibhlín, Bean Uí Mhathúna

1. Tá comnuidhe orm i gCnoc na bPaorach agus i bparróiste Coillegáin. Bhí ocht deighche is fiche ann fadó níl ann anois ach cúig cinn déag. Ta tuighe ar deich gcinn agus slinn ar cúig cinn. Neanagáin an ainm is coitchianta ann. Baisteadh an ainm sin ar an áit mar Paoraigh an ainm a bhí ar na daoine go léir a chomhnuigeadh ann fadó. Tá ceathrar daoine ós chionn 70 bliadhain ann. Tá Seán O'Neanagáin, Cnoc na bPaorach, Coillegán, Dúngarbhán, ábalta sgéal d'innsint i nGaedilg. Tá a lán fothrach tighe ann. Ba ghnáthach Dá' lán daoine dul go America ón áit seo. Ní raibh ainm na h-áite in aon amhrán ná i sean-rádh riamh. Tá talamh maith saidhbhir cuireadóireachta agus cuid de in-a phortach ann. Tá abha Coillegháin ann ach níl aon loc ann.
    Knockanpower Lower, Co. Waterford
    Peigí Ní Deimhnis