School: Cúl na Sméar, Dúngarbhán (roll number 4134)

Coolnasmear Lower, Co. Waterford
Eibhlín, Bean Uí Mhathúna

Bhí stoirm mór ann sa bhlian 1881.

Bhí stoirm mór ann sa bhlian 1881. Nuair a chonnaic na daoine na scamaill an-dhorcha bhí fhios acu go raibh stoirm ag teacht.
    Do leag sé tighte is do leag na barra uatha. agus do leag sé leath des na chrannaibh i gcoill Coilleagán. Do chuir sé a lán bád ar scaipeadh sa bfairrge.
    Bhí Oidhche na Gaoithe Móire sa bhlian 1839 agus do marbhuigheadh mórán bhó agus caoire. Do bhí tóirneach agus teinntreach ann sa bhlian 1930 agus do mhairbh sé cúig chinn de buaibh le Tomás O Dathaill Cill-na-bFraochán.
    Bhí bháisteach trom ann sa bhlian 1926 agus bhí tuilte troma ann ar feadh dhá lae.
    D'éiríg an fhairrge agus do chuaidh sé tar Droichead Baile an Fhaoitigh. Bhí na bóithre ghearrtha leis.
    Máighreadh Ní Morónaigh
    Séamus Ó Morónaigh