School: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (roll number 14202)

Killeeshal, Co. Waterford
Seán Ó Conaire

1. Tit seo amach i Mí Lúnasa 1913. Bhíos im thig féin i mBaile an Gambóna agus an t-am idir an dhá sholus sa tráthnóna. D;airigheas an bhéic is uaigní do bhuail riamh ar mo chluasaibh. Mheasa go raibh an glór sin tuairim is dhá cheud slat síos a'bhóthar ón tigh. Bhíos ag braith go dtiochfaidh ceann eile agus, gan mórán moille, tháinigh agus timpeall an fhaid ceanna ar an dtaobh eile de'n tigh. Bhíos agus mo chluasa ar inneal agam ag feitheamh leis an tríú béic. Nuiar do tháinigh chuir sí crith millteach im bhallaibh uile.
    Ba sin a méid, ach ar maidin bhí comarsa béal-doras ar an gclár dá thórramh. Colbárd a budh ainm don duine aeo agus nuair d'inniseas mo scéal, bhí sé i mbéal gach duine go mbíodh an badhb riamh agus i gcónaí i ndiaidh na treibhe sin- Colbárd.
    Seán Ó Conaire