School: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (roll number 3549)

Whitechurch, Co. Waterford

1. (no title) (continued)

Long ago there was a well near the Knock-mealdown mountain.

home three bottles of water and wash the horse with it. The man did so and the horse was cured.

Fadó ní raibh gluaisteáin ná rothair ag na daoine.

Fadó ní raibh gluaisteáin ná rothair ag daoine ar aon chor. Dá mbeadh fhios agat go mbeadh rothar nó gluisteán ag gabháil ar an mbóthar beidhthá ag rith ag féachaint air. Ní bheadh sé ag aoinne ach duine uasal ar fad. Nuair a thángadar amach ar dtúis b'ait leis na daoine na rudaí iad. Ní raibh aon busanna ann chun na daoine a thabhairt go dtí an baile mór. theighidís ann le capaill agus siúladís ann comh maith.
    Le cludach na h-ainmhithe a dheinidís na rudaí a bhiodh ortha. Ní d'ithfeadh siad aon rud ach prátaí leite agus bainne géar. Bainidís a mbróga dibh an céad lá de Mí na h-Aibreáin agus nó chuiridís ortha iad ach gach Domhnach go dtí an lá deireannach de Mhí Deire Fomhair.