School: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (roll number 3549)

Whitechurch, Co. Waterford
Liam Ó Faoláin

Tá botharín inaice mo thighe agus bothar an-mhór ar fad.

Tá bótharín in aice mo tighe agus bóthar an-mhór ar fad ba eadh é fadó. Bóthar na Teamhaire a ghlaoidís air mar deirtear go raibh sé ag teacht ó Teamhair i gContae na Mhí go dtí Eochaill. Deirtear comh maith gur chuaidh arm Chromaill ar chuid den bóthar sin nuair a bhí sé ag dul ó Dúngarbhán go dtí Eochaill. Tá an bóthar le feiscint fós ach tá féar ag fás ar cuid de agus deantar úsáid de cuid eile de mar bóthar fós. Tá go leor tighe ar thaobh an bóthair agus tá tighe móra ar thaobh cuid de agus tá fothrach caisleán ar a thaobh ag áit a glaobhtar Cloch. Deirtear go bhfuil Caisleán Cloch leath-slí idir Cathair Portláirge agus Cathair Corcaigh.
        1. public infrastructure
    Gearóid Ó Raghaill
    Padraig Ó Riain
    Unknown
    63

Fadó riamh ní raibh aon droichead ann.

Fadó riamh ní raibh aon droichead ann. An áit ina bhíodh an abhainn doimhin teigheadh duine treasna ar capall nó asal. Áth a tugtar ar an áit ina raibh an uisce éadtrom agus gur féidir dul trasna ann. Do cuimhnigh duine éigin ar seift. Do chuir sé clocha móra trasna na habhann. Dob fhúrach trasna na habhann ar na clochaibh. Níor gabhadh do duine a chosa do fhluicadh. Dob é sin an céad droichid ceart. Cabhas a thugadh ar an droichid san. Tá cabhas le feiscint fós in Éirinn. Do bhí dhá locht ar an gcabhas. Ansan do dhein duine droichead éigin de cliathaibh. Cuir sé na