School: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (roll number 3549)

Whitechurch, Co. Waterford
Liam Ó Faoláin

1. Liam Ó Floinn Reidh na dTeampán.
    Fear an-bríomhar ba eadh é. San naomhadh aois déag a bhí sé ann. Theigheadh sé de léim i ndiaidh a chúil anáirde ar bórd chistin. Bheireadh sé an rásúr idir a dhá láimh agus an faobhar iompuighe anáirde agus theigheadh sé de léim agus an faobhar iompaighe anáirde agus theigheadh sé de léim amach thóirste gan boghaint dí. Fear bríomhar láidir in gach sórt slí do bhíodh agus ní leigfeadh sé air é.
    Bhí mac ag leam arbh ainm Tomás agus bhí an-neart ann. Beireadh sé ar crann iomchuir agus na rotha ináirde íós a cheann agus leigeadh sé anuas go reidh arís iad. Fear ciúin gan éirí anáirde be eadh é.
    Bhí Tomás Ó Floinn eile sa Chnoc Maol timpeall 20 bliain ó shoin. Ní raibh a shará ar an rás fada nó an Marathon. Bhuaidh sé na rásanna fada in gach áit agus bhí craobh na hÉireann agus gaibh sé rásanna in Sasana agus san Astráil. Fuair sé bás in a fhear óg trí chiothanann.
    Máiread Ní Ciosáin
    Knocknaskagh Lower, Co. Waterford
    P O' Mileadha
    Not a relative
    Reanadampaun Commons, Co. Waterford
  2. It is in a place called Wood-House three quarters of a mile north east of Aglish. It is a curing well. It cured a local priest who was suffering from bad headaches. He erected a statue of St. David there.