School: An Teampoll Geal, Ceapach Chuinn (roll number 3549)

Whitechurch, Co. Waterford
Liam Ó Faoláin

1. (no title) (continued)

Do bhí cailín ann fadó agus bhí feirm bheag aici.

(continued from previous page)
    fuaim taobh thiar dí. D'fhéach sí siar agus chonaic sí an tuile mór uisce ag déanamh uirthi. Do dhearmad sí an clár do chur ar an tobar. Do rith sí comh meár gus dob fhéidir léi ach do bhí an t-uisce ró-mhear dí. Rug an tuile uirthi agus do bádhadh í. Ní fheacadh aoinne ó shoin riamh í. Do leanaigh an t-uisce amach ar na páirceanna agus do bhádhadh daoine agus beithighigh agus tighthe. Tá an t-uisce ann fós agus sé an loch is mó in Éirinn í.

There was a blessed well in Cappoquin.

There was a blessed well in Cappoquin. It is said that there was a special cure in it. One day a blind man went to the well. He fell in because he could not see. The well then changed to Modeligo.
    The water of this well could not be boiled.
    Mary Twomey