School: An Eaglais, Ceapach Chuinn (roll number 1395)

Aglish, Co. Waterford
Tomás Ó Leinín

1. Oidhche Shamhna
    Bíonn oidhche Shamhna againn an oidhche roimh lá Shamhna. Bíonn fleabh, agus féasta ins gach tigh an oidhche sin. Bíonn báirgín breach le n-itheadh acu an oidhche sin. Bíonn fáinne, agus cipín, agus píosa eadaigh ins an báirgín breac. An duine a gheibheann an fáinne deirtear gurab é sin an duine is luaithe sa tigh pósfar, agus an duine a geibheann an cipín deirtear gurab é sin an duine is luaithe sa tigh geóbhaidh bás, agus an duine a geibheann an píosa eadaigh má is buachaill é deirtear go bpósfaidh sé bean fuaghála, agus má is cailín í deirtear go bpósfaidh sí taílliúir.
    Taréis an té bíonn na páistí ag imirt cluichí. Cuirtear tobán uisce agus lár an úrláir, agus cuirtear cúpla ubhall ag snámh ar an uisce. Tagann buachaill, agus téigheann sé ar a glúna, agus bíonn sé ag