School: Áird Mhór, Eóchaill (roll number 3858)

Ardmore, Co. Waterford
Risteárd Neancól

1. D'airigheas feirmeoir ag insint an scéal seo. Gur d'éirigh sé maidean Bealtaine chun na ba a thabhairt isteach. Fear mór madraí ba eadh é agus bhí cú lena chois ag imtheacht.
    Nuair a thángadar comh fada leis na ba cad d'eireochadh amach óna chosa ach girrfiadh. Seo chun siúl an cí ina dhiaidh. Bhí bothán tighe i mbun páirce a bhí tamaillín uatha agus chonaic an fear an girrfiadh ag dul i dtreo an tighe. Chuaidh an girrfiadh isteach tré fuinneóg bhig a bhí i gcúl an tighe nach thug an cúsnab uirthi agus bhain fuil aisti. Sean-bhean a bhí ina chónaí sa tigh seo léithe féineach, nuair a tháinigh an fear comh fada leis an áit d'oscail sé an doras is chuaidh isteach mar bhí sean-aithne aige ar an mbean. Chuaidh sé síos sa seomra mar shíl sé go mbeadh an girrfiadh ann, nuair a chuaidh sé síos cad a chonaic sé nach an sean-bhean istigh sa leaba agus braonacha fola treasna an úrláir.
    "An bfeacighis aon girrfiadh" arsa sé léi.
    "Ní fhaca mé" arsa sí. "Nach beir leat an diabhal cú ón bhfuinneóig sin"