School: Áird Mhór, Eóchaill (roll number 3858)

Ardmore, Co. Waterford
Risteárd Neancól

1. An Gobán Saor agus an Rí
    Fadó bhíodh an Gobán ag dul ó áit go h-áit ar fuaid na tíre ag tógaint caisleáin do’s na righte a bhí in Éirinn. Agus gach aon caisleán dár thóg sé bhí an caisleán in a dhiaidh sin i bhfad ní b’fhearr.
    Thóg se caisleán do rí Laighean. Annsan chuir rí Mumhan fios air agus tháinig sé agus thóg caisleán dó.
    Nuair a bhí an caisleán tógaithe aige “bheul” arsa an Rí, “An bhfaightheá feabhas a chur ar an gcaisleán sin”? “Ní bhfaiginn’ arsa an Gobán, agus ‘bhfuil fhios agat a righ’ arsa sé sin ‘ ‘sé mo thuairim ná beidh aon caisleán eile a dheanfadh chomh maith na chomh neata leis.’
    “Connus san”?, arsa an Righ.
    “Bheul”, arsa an Gobán. ‘Bhí sé an-dhían orm an caisleán sin a cheapadh agus is dóigh liom go bhfuil mo mheabhair agus mo intinn
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Eamonn hÍceadha