School: An Ghráinseach, Eóchaill

Grange, Co. Waterford
Deaglán Ó Cuilliú

1. Bhí beirt fhear ann fadó. Bhí duine acu go hana-mhaith agus bhí duine eile go dona ar fad.
    Oíche amháin chuaidh an duine dona ag goid úl. Nuair a bhí sé ag dul isteach san úl-ghort chonaic sé sprid. Chuir sé ana-eagla air. Chuaidh sé abhaile an oíche sin , fuair sé bás. Chuir an fear maith é. Bhí an fear ag béiceadh ina dhiaidh.
    Chuir sé é cúpla lá ina dhiaidh sin. Fuair sé féin bás cúpla seachtain ina dhiaidh sin.
  2. Bhí fear ann fadó agus bhí sé pósta. Oíche amháin chuaidh sé ina codladh lena bhean. I lár na h-oíche d'airigh sé rud éigin ag an doras. Chuaidh sé síos sa chistin. Cad a bheadh suas ar an mbórd ach mála. D'oscail sé é. Cad a bheadh istigh ann ach an diabhail. Léim sé amach as an mála. Lean sé timpeall na cistine é. Chuaidh an bean síos agus fuair sí an scuab. Mharbhuigh sí an diabhail.
    Siobhán Ícidhe
    Pádraig Ícidhe