Scoil: An Ghráinseach, Eóchaill

Grange, Co. Waterford
Deaglán Ó Cuilliú

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt fhear ann fadó. Sé an ainm a bhí ortha ná Seán agus Séamus Ó Briain. Bhíodar araon ana-aosta. Oíche amháin bhí Seán ana-thinn. Ní raibh aon bhean sa tig acu. Chuaidh Séamus amach fé dhéin na gcomharsan. Tháinigh cúpla mhná isteach sa chun féach suas leis. Bhíodar ina shuí timpeall na tine. I lár na h-oíche d'airigeadar an bean-sighe ag scréachaig. Ní raibh a fhios aige Séamus cé bhí ann. Dúirt duine des na mná le Séamus gurbh í an bean-sighe a bhí ann. Tréis cúpla nóiméad ansan bhí Seán ana-dhona.
    Fuair sé bás ar a chúig a chlog an maidin.
  2. Bhí beirt fear ann fadó. Oíche amháin chuadar go dtí an tigh ósta. Bhíodar ana-saibhir.
    Thógadar trí púint leo. D'fhanadar ag ól go dtí leath-uair tar éis a dó-dheag. Nuiar a bhíodar ag reacht abhaile bhí sé an-dorcha. Chonaiceadar an slua ag teacht treasna an bóthair.
    Bhí céadta sprideanna ann, bhí cóiste na marbh ann agus bhí ana-chuid capaill ann agus gan aon ceann ortha. Bheir sprid ortha agus choiméadadar istigh i gcúinne iad go dtí a dó a chlog.
    Ansan chuadar abhaile. Níor chuadar
    Siobhán Ícidhe