School: An Ghráinseach, Eóchaill

Grange, Co. Waterford
Deaglán Ó Cuilliú

1. Do bhí fear agus bean ina chónaí le thais na trá. An lá seo do bhí an fear síos ar an dtrá agus do fuair sé fear caite isteach leis an taoide. Thóg sé abhaile é agus do chuir sé é. Cúpla oíche ina dhiaidh sin tháinigh fear go dtí an doras agus dúirt sé leo dul síos go dtí an trá go raibh rud éigin thiar. Do chudar agus fuaireadar bairle uisce beatha. Do tháinigh sé an dara oíche agus do chuadar síos arís agus fuaireadar rud éigin eile. Do bhí sé a teacht go raibh an tig lán do gach aon rud.
    Dúradar ansan leis an sagart agus dúirt sé leo gan dul síos a thuille. Nuair do tháinigh sé an céad oíche eile dúradar ná rachaidís síos níos mó.