School: An Ghráinseach, Eóchaill

Grange, Co. Waterford
Deaglán Ó Cuilliú

1. Bhí tiarna talmhan in Árd Mhór fadó.
    Sé an ainm a bhí air ná Bagge. Bhí sé ana-dhian ar na bocht i gcónaí.Bhí sé ag dul go dtí Dúngarbhán lá agus dúirt sé leis bhoicht sa Churra mara mbeadh an chíos aca nuair a thiocfaidh sé thar nais go gcuirfadh sé amach as na tithe iad.
    Nuair a bhí sé ag dul go dtí Dúngarbhán chonaic sé bean bocht ón Churra agus chuaidh sí síos ar a dhá ghlúin agus chuir sí mallacht ar Bagge.
    Nuair a bhí Bagge ag teacht abhaile an oíche sin fuair sé bás obann sa chóiste.
    Peig Ní Chuilliú
  2. Bhí fear agus bean ann fadó agus ní raibh aon airgead acu ach bhí a bhean lán de phiseóga.
    An chéad lá de Bealtaine chuaidh sí go dtí feirmeoir.agus thóg sí cúpla ubh léithe agus chuir sí isteach san pháirc iad agus bhí chuid maith prátaí ag an bhfeirmeoir.
    An lá ina dhiaidh sin chuaidh sí arís agus chonaic sí na ba agus bhuail sí iad le slaitín agus ní bhfuair na daoine aon bainne ós na ba agus nuair a chuaidh an bhean