School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. Bhí bean ann fadó agus bhí iníon amháin aici. An lá seo chuir sí an iníon amach ag piocadh bataí. Bhí lios ins an pháirc. Nuair a bhí sí ag teacht gairid don lios d'airigh sí na daoine ag béice istigh. Bhí amhrán ar siúl aca.
    Sé an t-amhrán a bhí aca ná Seo Hín, Seo Hó. Bhí sí ag éisteacht leo ar feadh tamaill. Chuaidh sí gairid don doras a bhí aca. Tháinigh beirt buachaillí beaga amach go dtí an doras agus cótaí dearga ortha. Thugadar isteach sa lios í. Bhí sí ag béiceadh.
    Thugadar dinnéir breá di. Nuair a bhí an dinnéir ithe aici dúirt siad léi fanacht agus an dinnéir a fhaghailt gach lá agus d'fhan sí.
  2. Bhí fear ina chónaí sa Rinn fadó. Bhíodh sé ag obair timpeall trí mhíle ón a thig féin. An oíche seo bhí sé ag fágaint an tigh ins an áit a raibh sé ag obair. Bhí sé rud beag déanach ach ní raibh sé ró-dorcha. Bhí sé ag siúl. Nuair a bhí sé ag teacht thar droichead chonaic sé mála mór i lár an bhóthar.
    Tháinigh eagla air. Chuaidh sé gairid don claidhe chun fuireach amach ón mhála ach tháinigh buile air. Fear láidir ab eadh é agus ní raibh aige ach léim tharais. Bhain sé léim ar a chorp agus chuaidh sé tharais agus geallaim duit nár bhain sé i bhfad do a bhaile a
    Tomás de Róiste
    Tomás Breathnach