School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. (continued from previous page)
    agus é marbh. Dúirt an fear ansan go raibh sé ceart dó a comhairle do dhéanamh agus bheadh sé beo anois.
  2. Nuair a bhí na saighdiúirí ansa sa phróiste seo. Tá áit shuas ins an Sean Pbobal i mBaile Mac Cairt ag dul fé an thalamh agus tá sé míle ar faidh fé an talamh. An lá seo bhí na saighdiúirí ag dul thar an áit seo dúirt ceann aca leis an cuid eile raghaidmíd isteach agus bhí gunaí aca go léir.
    Bhíodar ag dul as diaid fear a bhí ag tógaint airgid chuaidh fear amháin isteach. Nuair a bhí sé istigh leath mhíle chonaic sé fear agus dúirt an fear leis má léigeann tú liom léigigh mise leatsa. Bhí an fear sásta agus chuaidh sé amach agus dúirt sé leo ná raibh aoinne ann. Is dóigh liom go bhfuil an áit ann fós.
  3. Sé an céad áit a chuireadh scoil Gaedhilge ar bun sa Rinn ná thíos i mBaile na nGall. Bhíodh clár dubh aca thíos ag an droichead gach aon oíche tirm. Bhí Dochtúir Ó Shíocháin ann agus cúpla duine eile ón Rinn.
    Tomás de Róiste
    Cáit Ní Seanacháin