School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. (continued from previous page)
    Aon uair amháin do bhí fear bocht ina chónaí thiar i nGort na Daitha. Seán Ó Cléirigh a b'ainm dó agus do bhí sé leath na mhadáin.
    Caith na daoine go dtí Árd Mhóir leis an gcíos. Ní bhfuigheadh Seán Ó Cléire dul go dtí Árd Mhór mar ní raibh aon rud aige a thabharfadh ann é.
    An lá san bhí Liam Ó hArta ag dul ann agus thug sé an chíos do chun é a dhíol dó. Ach nuair a chuaidh sé suas leis an chíos dubhairt an fear a bhí á bhailúighaidh leis nach fuigheadh sé an cíos a thógaint uaidh mar do bhí sé díolta roimhe sin aige Tomás Ó hArta. Caitheadh amach ar thaobh an bhóthair Seán Ó Cléire agus a clann agus fuair Tomás Ó hArta a chuis talamh a bhí aige. Caitheadh isteach sa Poor House iad agus fuaireadar bás ann.