School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. Seán a dó.
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé an ainm a bhí ar ná Seán a dó agus bhí an-chuid airgid aige agus bhiódh éadhaige an-stractha ar i gcomhuidhe. An lá seo cuith sé ann agus taréis seachtmhain nó mar sin fuair sé bás agus chuireadh ar éisan Reilg Prostúnach a bhí sa pharóiste. Oíche amháim connaich an sagart paróiste é agus dubhairt sé leis an sagart é a chur san Reilg Cataolaigh mar gur amm ba cheart é a chur agus cuireadar ann annsan é.
  2. Bhí bean ann fadó agus bhí sí an-bhocht. Aon oíche amháin bhí sí ag dul a codladh agus dhein sí dearmad ar na cearca a dhúnadh agus tháinigh sí amach as an leaba arís chun iad a dhúnadh.
    Ach díreach nuair a bhí sí ag dul go dtí an doras ina raibh na cearca d'airigh sí fothrum istigh sa tigh agus cé bheadh ann ach an diabhal.
    Dúirt an bean leis fuireach ann mar gur mhaith leis é ach tháinigh pian millteach uirre agus fuair sí bás.
  3. Bhí fear sa Rinn fadó agus bhíodh sé i gcónaí á rá gur maith leis a bheith i bhfochair na síóga.
    Aon oíche amháin chuaidh sé síos go dtí an trá agus bhí beirt fear eile ina fhochair. Tháinigh bád