School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. (continued from previous page)
    áit 'na raibh sé 'na chónaí. Oíche amháin nuair a bhí sé ag friothálamh cúig laogh thuiteadar marbh. Tamall ina dhiaidh san chuaidh sé amach sa pháirc arís agus chonaic sé fear beag ag tiomáint gach bó a bhí aige amach as an bpáirc agus ní raibh fhios aige cár d'imigh siad,
  2. Síoga
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé ag dul go dtí aonach a bhí in nDún Garbhán lá. Bhí bó le díol agus ní raibh sé i bhfad ar an mbóthar nuair a léim fear beag amach thar an gclaí agus thiomáin sé leis an bó, as a dhiaidh sin tháinig fear eile amach thar an gclaí. Lean an fear gur leis an bó é agus thug sé isteach go dtí an lios é. Nuair a chuaigh sé isteach bhí na síoga ag rince agus ag amhrán. Choiméadar sa lios é ar feadh 2 bliana agus nuair a bhí sé ag imeacht thugadar bó agus míle púnt do.
    Fuair mé an scéal seo ó m’athair, 60 bliain.
    Siobhán Ní Lonáin