School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. (continued from previous page)
    sgéal, agus dubhairt sé go raibh lios in-aice an gCaisleán Mhóir, agus pé duine a phósach an chailín a bhí ann go bhfuighead sé cróca óir as an lios.
    Thuit sé amach go raibh an fear a bhí ag éisteacht leis chun an chailín a phósadh. Bhíodar pósta ar feadh bliadhna agus aon oidhche d'airig sé ceóil ag teacht ana-ghairid do sa leabaidh agus bhí a fhios aige go maith go raibh sé ag teacht as an lios.
    Oidhce eile d'airig sé an ceóil níos túisce ná mar a d'airig sé aon oidhche roimhe sin agus do bhí sé níos deise. Dubhairt sé le'n a bhean ba mhaith liom a bheith san áit a bhfuil an ceóil sin.
    Tar-éis cúpla oidhche'na dhiaidh sin thuit sé tinn agus bhí sé thimcheall a buile a chlog agus do bhí a bhean ag dul a codhladh agus chonnaic sí sidheóga agus coiffín mór acu agus d' imthigheadar amac leis agus an fear istig ann acu agus ní fheacaidh a bhean iad ó shoin. Bíonn eagla ar gach aoinne ag dul thar a óir san oidhche, mar cítear sprideanna ann.
    Fuair mé an sgéal seo ó Martan Ó Mathgamha. 54 blian. An Rinn.
    Máire Ní Curraoin