School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. Nuair a bhí Crota Ropaire daortha chun a chrocta d'fiafraigh sé aoinne ann ó Com Seanghán. Níor d'fhreagair aoinne mar bhí eagla acu aon bhaint a bheith acu leis. Dúirt sé ansan go raibh cloc mhór ag Com Seangán agus go raibh ór ann.
    Bhí feirmeoir ag Com Seanghán uair agus bhí sé ana-bhocht. Bhíodh garsún aimsire aige ag tabhairt aire do caoire ar an gcnoc.
    Chuaidh an garsún abhaile agus dúirt sé leis an bhfeirmeoir go bhfaca sé cloch mór ar an gcnoc.
    An maidin ina dhiaidh sin chuaidh an bheirt acu amach agus theaspáin an garsún an cloch dó. D'imigh an garsún abhaile ansan agus ní fheadair éinne cad a thit amach ach bhí an feirmeoir ana-shaibhir as san amach.