School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. Oidhche Shamhna
    Fadó nuair a thiocfadh Oidhche Shamhna chuireadh na daoine úbhla in tobán mór uisce agus bheadh árd-spórt ag na páistí ag iarraidh breith ortha agus an té a bhéarfadh ortha gheobhaidís iad a d'ithe.
    Bíodh teine mór lasta ag na daoine agus bhíodh na fearaibh agus na mná bailuighthe thimcheall ar ag cainnt mar gheall ar an méid spóirt a bhíodh acu féin nuair a bhíodhar óg gach Oidhche Shamhna.
    Nuair a bhíodh na páistí críochnuighthe leis na h-úbhla, bhíodh féasta mór acu agus raghaidís a chodhlad.
    Fuair mé an scéal seo ó mo mháthair. 43 blian
    Cáit Ní Ghríobhtha
    14
    Cnocán an Phaoraigh Íochtarach, Co. Waterford
  2. Bean a bhí ag imtheacht leis an sluagh
    Bhí bean ann fadó agus bhí sí an imtheacht leis an sluagh. Bhí gach eolas aici.
    Chuaidh bean go dtí í lá agus bhi a fear tar éis báis. Dubhairt an bhean leí go raibh sé in aonair ins na flaithis mar ná raibh aon stocaí aige.
    Chuaidh an bhean abhaile agus í cráidhte. Déin sí péire bréagh stocaí agus thug sí go fear bocht a bhí ag dul an bhóthar.
    Chuaidh sí go dtí an bhean arís agus dúbhairt