School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. (continued from previous page)
    Naomh Pádraig an captaen d'fiafruig sé de an bhfuidheach sé imeacht go tír éigint eile sa mbád agus dúirt an captaen ná fuidheach ach chas sé arís agus glach sé Naomh Pádraig isteach sa mbád. Chuaidh Naomh Pádraig go tír éigint eile ach tar éis tamaill tháinigh sé that n-ais arís.
  2. Nuair a bhí Naomh Pádraig in Éirinn fadó bhí an-ghrá ag na págáinigh air.
    Aon lá amháin fuiar sé cuireadh mar ó dhead chun dinnéar ó ceann des na págáinigh. Bhí madra mór fiadhain ag na bpágánaigh a bhí istigh sa tigh agus ná fuair aon greim bia le fada roimhe sin agus bhí sé ceapaithe an madra a scaoileadh amach ar Naomh Pádraig nuair a bhíodh sé ag dul isteach. An uair sin bhíodh gruaig ag seasamh ináirde ar ghruaig na madraí go léir agus nuair a tháinigh Naomh Pádraig scaoileadh amach an madra agus rith sé go dtí Naomh Pádraig agus leag Naomh Pádraig a lámh ar a dhrom agus chimil sé é agus ón lá san go dtí inniu tá an gruaig ag luí ar na madraí.
        1. saints
    Seán Ó Lonáin