School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

éigin. Ach an oíche seo bhí fhios ag bean éigin go raibh fear amuigh an-déanach.
    Chuir sí éadach bán uirthi agus rud bán ar a ceann. Chuaidh sí síos sa mbairle. Tháinigh an fear agus sháith sí a ceann aníos agus nuair a chonaic sé an rud bán beir sé ar cloch agus caith sé ar an mbean é agus do mharbhuig sé í.
  2. Bhí fear amuigh ins na Comraigh agus bhíodh sé ag goid an-chuid airgid ós na Sasnaig. Bhí cara aige agus bhíodh sé ag dul leis. Nuair a bhíodh sé ag dul ag goid an airgid. Ba é an ainm a bhí ar ná Crota Ropaire.
    Aon lá amháin chuaidh sé isteach i gcruach móna ós na Sasnaig. Tháinigh na Sasnaig agus leag ceann acu cuid des na fodaca ach má leagfadh sé dhá fód eile bheadh beirthe air. Chuaidh sé isteach i bpoll lá eile agus d'inis an cara go raibh sé istigh ann. Fuair na Sasnaig é agus crochadh é.