School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. Tá áit inguirt na Diana agus tá tobar ann. Ta an tobar beannuighthe agus dá mbeadh duine tinn leighiseadh sé tú.
    Bhí séipéal ann fadó agus tá an áit ina mbí an t-uisge beannuighthe ann fós. Tá daoine curtha sa pháirc agus ní dhéineann aenne an pháirc a treabhadh.
    Bhí buachaill tinn uair amháin agus bhí fear ag taidhreamh an oidhche seo. Dúbhairt sé dé d'ólfhadh sé an t-uisge go leighisfí é. Thug se huige braoin de agus d'ól sé é agus tar-éis lá bhí sé leighiste.
  2. Sé an chúis a dtugadh an ainm sin air ná fear ann agus bhí sé chun a bheith ina shagart agus an lá a dheineadh sagart de. Fuair duine éigint leis bás Protastúnach b'eadh é. D'fhágfhadh an Protastúnach so a chuid airgid aige dá n-iompóthadh sé ina Phrotastúnach agus dhein sé. Agus tar-éis tamaill chaith sé an méid a bhí aige. Agus an lá a fuair sé bás bhí na báillí air. Agus bhí beirt bhan ah seanchas mar gheall
    Seán Ó Cionáith