Scoil: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bíodar imthighte tháinig an fear dubh anáirde ós cionn an óir mar madra dubh agus gach oidhche bhíodh sé mar sprid ann. Oidhche do bhí fear a dul síos sa cois agus chonnaic sé an madra agus do dhein sé é do lámhach agus níorbh fhada go bhfuair an fear bás. Ní fheachaidh an madra ó shoin.
  2. Thimcheall 50 bliain ó shoin tháinig bhean áluinn isteach inaice na coise. Do bháthadh í agus do scuab an taoide isteach í. Do bhí beirt fhear ag dul síos ag bailuighadh triosgar agus chonnaic na fearaibh í agus do bhí fáinní óir ar a méireanna agus ó mhúin óir uirthi. Do bhain na fearaibh ma rudaí óir dhi agus do dhíoladar iad. Fuaireadar a lán airgid ortha agus bhíodar saidhbhir as san amach. Do thugadar an corp go dtí na gárdaí agus dheineadar í do chur.
  3. Do bhí oidhche fheil Bríghde againn ar-roimh aréir. Chuireann na daoine rud éigint amach chun é do bheannughadh an oidhche sin. Brat bríghde a thugann na sean daoine ar sin. Leigheadeadh sé aon tinneas nuair a bheadh sé beannuighthe ní ceart é do níghe mar ní leigheasadh sé aon tinneas annsan.
    Máire Ní Churraoin
    Baile na Cúirte Theas, Co. Waterford