School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. (continued from previous page)
    agus ní bhfuigheadh sé éirighe. Bhí sé ann ar feadh uair a' chloig. Annsan leig sé síor agus fuair sé bás.
    Fuair mé an scéal seo ó mo mháthair. 43 blian.
  2. Bean Saidhbhir
    Bhí bean ann fadó agus bhí ana-chuid airgid aici. Thuit sí tinn agus bhí sí ag fághail bháis. Dubhairt sí leis an gcailín aimsire dul fé dhéin an tsagairt di. Tháinig an sagart agus dubhairt an bhean leis go dtabharfhadh sí ana-chuid airgid do má léighfeadh sé aifreann ar a son. Dubhairt an sagart go ndeanfhadh má thabharfhadh sí céad púnt do. Thug sí an t-airgeaad do agus d'imthig sé go dtí an séipéal agus leig sé aifreann.
    Nuair a bhí an t-aifreann léighthe aige chuaidh sé t[h]ar nais go dtí an bhean acht bhí sí tar éis bháis. D'imthig an sagart agus bhí sé ana-shásta leis fhéin.
    Cáit Ní Ghríobhtha
    Cnocán an Phaoraigh Íochtarach, Co. Waterford