School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. (continued from previous page)
    Tháinig scannradh ar na daoine. Annsan thuit rud éigin dubh síos ar an mbean a bhí a tórramh. Rith na daoine go léir le scannradh. D'fhéach ceann acu ar an mbean agus bhí sí go léir dubh.
    Fuair mé an scéal seo ó S[h]eamus de Paor. 37 blian.
  2. Sprid
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé an-bhocht. Fuair sé bás agus mí ina dhiaidh sin chonnaic fear eile é agus bhí lampa ina láimh aige. Bhí sé ag léimrigh ó áit go h-áit i ngleann a bhíodh sé i gcomhnuidhe.
    Chonnaic a lán daoine é ina dhiaidh san agus bhíodh an lampa ina láimh i gcomhnuidhe aige. Chonnaic bean dárbh ainm Brighid Ní Churraoin é agus bhí sé ag rith ó áit go h-áit. Tháinig scannradh uirthe agus fuair sí bás an lá san.
    Fuair mé an scéal seo ó S[h]iobhán Ní Lonáin. Ins an Rinn. Tá sí 30 bliadhain d'aois.
    Cáit Ní Ghríobhtha
    14
    Cnocán an Phaoraigh Íochtarach, Co. Waterford
    Siobhán Ní Lonáin
    30
    Ringville, Co. Waterford
  3. Bean bocht
    Aon uair amháin bhí bean ann bhí triúr mac aici. Bhí sí ana-bhocht agus ni raibh go leór airgid aici chun iad a chothúg[h]adh. Dubhairt sí léi féin go raghadh sí amach ag lorg déírce.
    Chuaidh sí amach an oidhche seo ar a deich a