School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. (continued from previous page)
    Chaith sé casadh arís agus dul go dtí tig a bhí gairid do. Shín sé é féín ar an mbórd agus fuair sé bás. Fuair mé an sgéal seo ó mo athair. 56 blian d'aois.
  2. An Sluagh
    Fadó nuair a bhíodh an Sluagh ag imtheacht thimcheall, dheireadh na daoine go mbíodh duine beo ag imtheacht leo gach oidhche. Oidhche amháin bhí bean ag teacht amach thar an gclaidhe agus chonnaic sí an Sluagh. Chómh luath is a chonnaic sí iad bhí sí fé dhraoidheacht.
    D'imthig sí leo, agus bhí bean eile sa Sluagh agus bhí sí ag cniotáil. Chuaigh an bhean beo gairid don mbean a bhí ag cniotáil, agus chuaidh ceann d'es na biorán trí 'na láimh. Bhí sí ag imtheacht léi go maidean, agus nuair a chuaidh sí abhaile chonnaic sí an biorán ina láimh. Chaith sí dul go dtí an ósbuidéal agus fuair sí bás ann. Fuair mé an scéal seo ó m'athair. 56 blian d'aois.
    Siobhán Ní Lonáin
    11
  3. Sprideanna
    Bhí tig i Maoil an Chóirne fadó, agus gach oidhche chífheadh na daoine sprideanna ag rinnce ann. Bhí bean ina cómhnaidhe ann agus bhí beirt mhac aici, gach oidhche nuair a theighidís a chodladh, thosneochadh na sprideanna ag rinnce. Lá amháin chuaidh bean a tighe fé