School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. Na Sidheoga
    Bhí bean ann fadó, agus bhí sí ina
    c(h)ómhnuidh[e] in gleann, agus bhí sí pósta. Lá amháin chuaidh sí go dtí coill chun brosna a bhailiú. Chonnaic sí fear beag agus dubhairt sé léi go raibh beart mór bataí bailighthe aige, agus iad go léir a thógaint acht ceann amháin.
    Dubhairt sé go raibh marc ar, agus sin é an tslighe a d'aithneochadh sí é. Má thógfhadh sí an bata seo thógfhadh sé isteach sa lios í. Thóg sí na bataí go léir, agus níor fhág sí aon cheann. An lá ina dhiaidh san, chuaidh sí go dtí an choill, agus chonnaic sí an fear. Thóg sé isteach sa lios í, agus n'fheaca aoinne ó shoin í. Fuair mé an scéal seo ó m'athair. 56 blian.
    Siobhán Ní Lonáin
    11
  2. Sprid
    Bhí bean bocht ann fadó, agus bhí sí an-aosta, bhí thimcheall céad cearc aici, agus bhíodar an-aosta leis. Bhí tobar beag in aici léi, agus bhíodh sí i gcómhnuidhe ag rádh go bhfhuigheadh sí bás ag an tobar sin. Aon
    Siobhán Ní Lonáin
    Labhrás Ó Cuidighthe