School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. (continued from previous page)
    a dtiocfaidh is a dtáinig riamh, imtheochaidh mise agus tusa, agus beidh an t-aiteann ag fás in ár ndiaidh. Annsan leig an feirmeoir do an t-aiteann a bhaint. Fuair mé an scéal seo ó m'athair. An Rinn. 56 blian d'aois.
  2. An Bhean Saidhbhir
    Bhí bean ann fadó, agus bhí sí an-shaidhbhir, nuair a bhí sí timcheall 90 blian d'aois thuit sí tinn. Bhí cailín aimsire aici, agus bhíodh sí ag tabhairt aireachais di. Bhí sí an-thinn ar fad, annsan bhí sí ag fág[h]ail bháis agus dubhairt sí leis an gcailín go raibh 10,000 púnt sa seomra 'na raibh sí. Dubhairt sí léi é a d'fhág[h]ailt agus é a bheirbhiú in bainne agus go n'ólfhadh sí é.
    'Sé an rud a dhein an cailín ná an £10,000 a choimeád, agus dhein sí an bainne a bheirb[h]iú agus chuir sí púnt ime sa mbainne chun é a dhéanamh bhuidhe. Thug sí di é agus d'ól sí é, annsan fuair sí bás, agus bhí an £10,000 ag an cailín. Fuair mé an scéal seo ó m'athair. An Rinn. 56 blian d'aois.
      3. poetry
    2. products
    Siobhán Ní Lonáin
    11
  3. An rud is annamh is iongantach
    Dh'airig mé m'athair agus fear eile ag cainnt an oidhche fé dheire. Fadó is min bhuidhe a thugadh na feirmeoirí dos na fearaibh aimsire. Uair amháin bhí beirt fear ag obair