School: Maol an Chóirne, An Rinn

Maoil an Choirnigh, Co. Waterford
Pilib Ó Foghlú

1. Sgéal
    Bhí fear ann fadó, agus bhí beirt driféar aige. D'imthig[h] ceann aca go Aimeirce agus fuair [a]n ceann eile bás. Annsan bhí an fear ina
    [ch]ómhnuidhe in tig[h] leis féin. Chuaidh sé a chodhladh [sa]n oidhche, agus timcheall a dhá bhuile dhéag, dh'airig[h] [s]é glór sa seomra. D'fhéach sé amach agus [ch]onnaic sé bean ag an leaba, agus bhí hata agus casóg bán uirthe. Tháinig eagla air, agus t[h]uit sé dh'in a chodhladh arís.
    Bhí an glór sa seomra i gcómhnuidhe, ar maidin nuair a d'éirig[h] sé,
    dh'innis sé dos na daoine é. Fuair sé litir an lá ina dhiaidh san go raibh an deirbhsiúr a bhí aige in Aimeirce tar éis bás a d'fhághailt. Fuair mé an scéal seo ó m'athair, an Rinn.
    56 blian d'aois.
    Mise Siobhán Ní Lonáin
    Maoil a' Chóirne, An Rinn
      1. poetry
    Siobhán Ní Lonáin
    11
  2. Fear ag baint aitinn
    Bhí fear ann fadó, agus bhí se an-bocht. Lá [a]mháin chuaidh sé timcheall go dtí na tigthe ag lorg déirce. Bhíodh asal agus cairt aige, chuaidh sé [i]steach go dtí páirc chun aitinn a bhaint. Ba le feirmeoir an pháirc, nuair a bhí se a ghearradh
    [th]áinig an feirmeoir agus bhí fearg mór air.
    Dubhairt sé leis an bhfear imt[h]eacht, sé an rud adubhairt an fear bocht ná: "Imt[h]eochaidh