School: Baile Mhic Airt, An Rinn

Ballymacart, Co. Waterford
Tomás Ó Faoláin

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí bó aige agus bhí sí comh geal le h-airgead. Tháinigh sé chuige ós na daoine maithe agus bhí chúig laoigh aici.
    Tréis cúpla bliain shíl sé go raibh sí an-aosta. Shocruigh sé ar í do mharbhú an lá ina dhiaidh sin. Ach ar a teacht abhaile di an oíche sin is ionghantac an méid bhainne a bhí aici.
    Dubhairt fear an tighe gan í do marbhú ar aon cor, ach cúpla lá ins dhiaidh sin tháinigh sí agus ní raibh aon bainne aici. Cuaidh an fear amach cun an bó do marbhú. Nuair a cuaidh sé amach d'imigh an bó ar nós na gaoithe agus níor tháinigh sí that n-ais
    Miceál Ó Mathghamna
    Diarmuid Ó Mathghamna