School: Knockanore, Tulach an Iarainn (roll number 3766)

Knockanore, Co. Waterford
Conchobhar Ó Cróinín

an áit seo fadó ná mar atá ann anois.
    Níl aon abha ins an áit seo ach an Abha Mhór. Is í an Bhrighid an abha atá ag rith isteach ins an Abhann Móir.
  2. Tá tobar beannuighthe ina an áit seo, An Curraicín an ainm atá ar an bpáirc ina bhfuil an tobar sin. Ní deineann na daoine turusanna go dtí an tobair sin anois ach do dheinadh na sean-daoine iad nuair a bhíodar óg.
    Is ar Lá Bealtaine do dheineadh na sean-daoine na turusanna agus gheobhaidís buideul uisge ón tobar. Tá cloch in aice an tobair agus tárian gluan naomh darbh ainm Naomh Gebcon ar an gcloch sin. Do bhí clúdach driseóg ós cionn an tobair sin agus nuair a bhí an clúdach sin ann do bhí alán uisce
    Máire Ní Mhullamhnaigh
    Ballyphilip West, Co. Waterford