School: Knockanore, Tulach an Iarainn (roll number 3766)

Knockanore, Co. Waterford
Conchobhar Ó Cróinín

1. (continued from previous page)
    Baile Philip mo cheanntair féin agus Cnoc an Fheoir mo pharóiste. Cnoc an Fheoir mo bhailefearainn Cois Móine agus Cois Bríghde in barúntacht. Fiche tigh atá i mBaile Philip. Tá ochtar daoine ós cionn 70 bliadhain d'aois agus bá siad go léir ábalta an Ghaedhilg do labhairt.
    Is é tuighe is mó atá an tighe na bhfeirmeoirí agus ia iad slinne atá ar na tighthibh eile. Seo seana-rádh atá ag baint le Cnoc an Fheoir 'Cnoc an Fheoir gan ór, gan airgead'.
    Do chuaidh alán daoine ón áit seo go dtí America in aimsear an droch-saoghail.
    Is é an sloinne is coitheanna i gCnoc an Fheoir ná Ó Briain, Ó Néill, Muirgheara, Mac Craith agus Mullamhnaigh.
    Tá a lán pothnach ins an áit seo do bhí níos mó tigh ins