School: Knockanore, Tulach an Iarainn (roll number 3766)

Knockanore, Co. Waterford
Conchobhar Ó Cróinín

1. (continued from previous page)
    mhúinteoir ná Breathnach. Is in aice an Chairn a bhí a bhothán aige. Do cheap saighdiúirí na Sasana gur dhuine a bheadh ag iarraidh dérrice a bhí ann, mar do bhí sean-cudaighe ann. Ná scoiláirí a bhiodh ag dul go dtí an scoil sin go dtugadh siad airgead do'n mhaighstir gach seachtmhan nó mar sin. Do bhí Ó Breathnach ag múineadh ins an scoil timcheall cúig bliadhain agus annsan fuair sé bás.
  2. Do chonnaic mé mo sean-mháthair ag cur dtha buidhe ar léine bán lá. Fuair sí corcán lán de uisce agus annsan do chuir sí bláthanna agus salann ins an uisge agus chuir sí ós cionn na tine é. Nuair a bhí sé beirithe do chuir sí an léine isteach ann agus do chuir sí ós cionn na teine ansin é,
        1. buildings
    Eibhlín Ní Bhriain