School: Cnoc na Caillighe (roll number 15819)

Crocknacally, Co. Mayo
Bríd Ní Cheallaigh

1. Lá Bealtaine théigheadh bean a tighe amach go moch agus thosuigheadh sí ag déanamh cuiginne san abhainn. Deirtear an chéád duine sa mbaile sin a chuirfeadh síos teine an mhaidin sin go gcaillfeadh sé a chuid im agus go gheobhadh an duine a bhéadh ag deanamh na cuiginne a chuid sa.
    Bean Uí Rodaigh, Cruachan
    Bean Ní Cheallaigh
    Moygawnagh, Co. Mayo
    Bean Uí Rodaigh
    Unknown
    62
    Croaghaun East, Co. Mayo
  2. Bhíodh cuid aca 20 bliadhain, cuid aca 14, 15, agus mar san sul a gcaithidís bróga. Bhí bean in a comhnuidhe i gCludáin, baile aon míle o'n scoil seo agus is annamh a chaitheadh sí bróga. Tá sí marbh le trí bliadhain déug. Bhí sí 100 bliain.
    Is gnáthach le gach páiste san áit seo dul cos nocht tamall de'n bhliadhain ó Mí Aibreáin go Dh Fogh.