School: Cnoc na Caillighe (roll number 15819)

Crocknacally, Co. Mayo
Bríd Ní Cheallaigh

1. (continued from previous page)
    Timceall céad bliadhain ó shoin théidheadh na daoine agus an lánamha go dtí teach an phobail ar chapalaibh. Gach beirt aca, fear agus cailín óg ar gach capall. Tugtar "Cualóg" ar sin. Nuair do bhíodh siad ag teacht abhaile o'n seipeal, bhíodh rás aca agus an té a shroicfeadh an teach i dtosach, gheobhadh sé buidéal uisge beatha le roinnt.
    Bean Uí Lochnán
    Cludáun
  2. Áit-ainmneacha
    "Muing Iarainn" baile beag dhá mhíle o'n scoil. Deirtear gur tháinig na lochlannaigh isteach san áit sin agus bhí troid ann. B'éigean do na lochlannaigh na "gléas troda do chaitheamh isteach sa loch nó sa Muing - "Muing Iarainn."
    Cró na gceann. Áit atá dhá mhíle go leith o'n scoil seo. Deirtear gur troideadh cath eile san áit sin
    Bríd Ní Cheallaigh
    Moygawnagh, Co. Mayo