School: Cnoc na Caillighe (roll number 15819)

Crocknacally, Co. Mayo
Bríd Ní Cheallaigh

1. Eanair 23ú
    Daoine Caileamhla
    Do chómhnuigh an bhean seo atá luaidhte thíos in Alt Dearg, baile beag suidhte ar na sléibhte, agus timpeall dhá mhíle o'n scoil seo. Fuair sí bás deich bliadhain ó shoin. Bean Uí hÉigceartaigh a b'ainm dí.
    An oidhche roimh Dómhnach Crom Dubh rinne sí an turas seo ag coisidheacht. D'fhág sí an baile ar a dó dheag agus shiubhail sí go Cruach Phádraig. Rinne sí "Turas na Croise" ar bharr an ? agus shiubhail sí abhaile arís gan rud d'ithe nó deoch d'ól.
    Bhí mac ag an mhnaoí sin darab ainm Séamus Ohéigceartaigh agus shiubhail sé ó "Alt Dearg" go "Béal Dearg" , seacht míle, i seachtmhó is a cuig noiméad.
    Bríd Ní Cheallaigh
    Moygawnagh, Co. Mayo