School: An Cheathrú Mhór

Carrowmore, Co. Mayo
P. Ó Glacáin

1. (continued from previous page)
    aisteach annseo’ ar seiseann leis féin, agus d’féach sé go géarr ar an mbóthar. Bhí an oidhche geal-réaltach agus chónnaic sé in aice péirse dhó rud ar thoirt gamhna, agus sgeadh geal ina éadan.
    ‘Imthigh leat as sin’ ar seiseann, ag tarraingt buile lasg air. D’imthigh an toirt rómpa síos an bothar agus chuaidh an capall ar agaidh annsin, go dtáinig siad go dtí cross-bhothar Gort a’ Túir.
    Bhí an dhálta rómpa annsin arís agus ní ar thoirt gamhna anois a bhí sé, bhí sé chomh mór le tairbh. Bhí a cheann le talamh agus solsa gorm ina thimcheall.
    Sheas an capall arís, agus níor fhéadh leis an mbuachall a cur ar aghaidh. ‘Caithfeadh tú rud éicínt a dhéanamh leis, a shagairt’ arsa an mbuachall ‘nó ní bfuighimíd mbaile anocht.’
    Labhair an sagart cupla focal agus rinne sé comhartha na croise. D’éirigh an toirt san aer, agus chonnaic siad a’ tuitim isteach san gcoill é. Tá sé annsin o shoin, agus is minic a bhfeiceann daoine é a bhíos ag suibhal na druchta go mall san oidche.
    Áine Ní Giolla Riogh
    Micheál Breathnach